Vrijdag 21 april 2017 |
|
---|---|
|
Eerste Proeverij - vrijdag 21.04.2017 om 11h00CISTUS LADANIFER AND QUINTA DO VALLADOQuinta Vallado werd opgericht in 1716 en heeft zijn 300-jarig bestaan gevierd. Het is onderdeel van het familie erfgoed Ferreira sinds 1818. Antonio Bernardo Ferreira - oom van de legendarische Dona Antonia Adelaide Ferreira - kocht het landgoed in het begin van de 19e eeuw. Sinds zes generaties lang baten zijn nakomelingen het landgoed met succes uit, in het hart van de Douro-vallei.. website Quinta Do Valladao |
tweede Proeverij - 21.04.2017 om 14h30Quinta do BomfimDe Symington familie heeft twee belangrijke wijnhuizen in de Douro, in het Quinta do Sol nabij Regua en in Quinta do Bomfim in de buurt van Pinhao. Hun voornaamste doel is de bereiding van druiven gekocht bij elke wijnoogst bij de meer dan 1.200 boeren in de Douro-vallei. Deze twee wijnhuizen zijn verantwoordelijk voor de productie van de mainstream porto’s en Douro DOC wijnen. Bovendien heeft de familie zeven kleine gespecialiseerde wijnhuizen. Elk van deze wijnkelders heeft haar eigen wijnbouw team wiens taak het is om de best mogelijke wijnen uit de druiven van elke wijngaard te produceren. De wijnhuizen zijn gelegen in het Quinta do Vesuvio, Quinta da Senhora da Ribeira, Quinta dos Malvedos, Quinta de Roriz, Quinta do Bomfim (lagar winery), Quinta da Cavadinha en Quinta do Sol (Douro DOC 'Reserva Winery'). Elk van deze wijnkelders produceert niet meer dan een paar honderd vaten Port en Douro DOC, waardoor ze de kleinste en meest gespecialiseerde wijnhuizen in de Douro regio zijn. website Quinta Do Bomfim |
|
|
Derde Proeverij - 21.04.2017 om 16h30QUINTA DO FILOCOHartje Douro, in Tabuaco tussen Regua en Pinhao ligt Quinta do Filoco. De wijngaarden kijken trots uit over de almachtige Douro rivier en zijrivier Tavora. Quinta do Filoco is een familiebedrijf. De 130 hectares aan wijngaarden zijn bezaaid met de edelste druivenrassen van de Douro regio. Voorop staat uiteraard de Touriga Nacional. Verder vinden we er ook de Touriga Franca, Tinta Roriz, Malvasia, Rabigato en Viosinho. De wijngaarden, meestal aangelegd in terrasvorm, hebben een uitstekende orientatie waardoor ze optimaal kunnen genieten van het aantal zonne-uren en liggen verspreidt op een hoogte tussen de 50 en 550 meter. De leisteen (schist) bodems geven de wijnen een extra aan mineraliteit zodat verfijning centraal staat. |
Avondmaal - 21.04.2017 om 20h30Castas e PratosRestaurant - wijnbar - lounge Het restaurant serveert moderne en creatieve gerechten bereidt met verse streek ingrediënten. Het bestaat uit een multifunctionele ruimte die ontworpen is voor het proeven van een breed scala aan gastronomische producten en wijnen in een aangename sfeer. website Castas e Pratos |
|
Zaterdag 22 april 2017 |
|
Eerste Proeverij - 22.04.2017 om 10h00Quinto do CastroQuinta do Crasto ligt in het meest schilderachtige gedeelte van de Douro, in Gouvinhas tussen Regua en Pinhao. De naam Crasto werd overgenomen van het Latijnse Castrum wat een Romeins Fort moet voorstellen. Hoewel de geschiedenis van de naam Quinta do Crasto reeds dateert van 1615, gaat de wijngeschiedenis terug tot in het begin van de jaren 1900. Vandaag wordt Quinta do crasto gerund door Jorge & Leonor Roquette. Met hun zonen Miguel, Tomas en dochter Rita is de opvolging in goede handen. Hoewel initieel de Douro enkel gekend was omwille van de Portwijnen genieten de stille wijnen van Quinta do Crasto ondertussen een gigantische internationale waardering. De 130 hectares aan wijngaarden worden met alle respect behandeld en bewerkt waarbij de moderne technieken hand in hand gaan met de oude tradities zoals het treden van de druiven in de Lagares. Het is de huidige wijnmaker Manuel Lobo die verantwoordelijk is voor de hoge kwaliteit van de wijnen. Niet enkel voor de typische Douro blends maar evenzo voor LBV en Vintage ports en voor de single variety wines als Touriga Nacional. Het is deze Touriga Nacional, de nationale trots van Portugal die als basis dient trouwens voor de meeste wijnen. Andere klassieke druivenrassen zijn de Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barocca en de Sousao. Uniek zijn trouwens de Old Vineyards Plots. Dit zijn wijngaarden waarvan de stokken een gemiddelde leeftijd kennen van boven de 70 jaar en waar een mix aan rassen staan aangeplant. Deze oude wijngaarden geven de hoogste kwaliteitswijnen van Quinta do Crasto met de paradepaardjes Vinha Maria Teresa en Vinha do Ponte. Deze wijnen worden zeker niet elk jaar gemaakt en zijn daarom echte collectors items. website Quinta Do Crasto |
Proeverij en Middagmaal - 22.04.2017 om 12h30Quinta da Popa - Lunch in Doc ArmamarIn 2003 kocht Zeca Quinta Vidiedo, gelegen in Adorigo-Tabuaco. Het wijnhuis ligt in een van de oudste wijngebieden van Portugal. Hij investeerde al zijn geld, toewijding en volharding in het verwerven van kleine percelen, meestal met oude wijnstokken, alsook nieuwe aangeplante wijnstokken en olijfbomen. Deze wijnstokken waren gezegend door de kwaliteit van bodem en gebouwd in terrassen boven de pracht van de rivier de Douro. In 2010, starte Zeca met zijn kinderen Quinto do Popa. Zeca Ken Popa toonde zijn kinderen de magie die deze terroirs, hetzij via de productie van wijnen, of door de natuurlijke schoonheid en de traditie van de Douro. De eerste oogst vond plaats in 2007, op het moment toen Luis Pato, de wijnmaker en ook vriend van de familie potentieel zag in Popa wijnen. Tegenwoordig zien we dit soort motivatie en inzet bij de kleinkinderen. Met de hulp van de wijnmaker Francisco Montenegro is het team erin geslaagd met deze unieke godendrank verschillende onderscheidingen te behalen. website Quinta Do Popa |
|
|
Derde Proeverij - 22.04.2017 om 15h30Quinta da Pedra AltaQuinto da Pedra Alta is een producent van wijnen sinds 1761. In één van de meest afgelegen Douro omgeving worden herinneringen, tradities en erfgoed opgetekend. Jarenlang zijn er gealcoholiseerde wijnen geproduceerd (haven wijnen). Sinds 1995 is er een programma geïnitieerd voor de modernisering van de wijngaard wat geleid heeft tot het bouwen van een hoog technologische kelder in 2001. Tevens is men begonnen met de botteling en marketing in eigen merken. De wijnen behaalde talrijke prijzen en medailles in nationale en internationale competities. website Quinta Da Pedra Alta |
Boottocht - 22.04.2017 om 17h00Boottocht Pinhao - ReguaBoottocht Genieten van de mooiste landschappen van de Douro-rivier per boot met een glas wijn of Porto |
|
Zondag 23 april 2017 |
|
Proeverij - zondag 23.04.2017 om 10h00Bezoek portohuis MarthaDe geschiedenis van Martha’s, één van de oudste familie wijnhuizen in de Douro, begon in het eerste kwartaal van de XVIII, specifiek in 1727, wanneer de tweede generatie van de familie gestart is met het commercialiseren van druiven uit de mythische wijngaarden van de Douro vallei. Martha's heeft de tradities van Port vinificatie gecombineerd met de hoogste kwaliteitsnormen en biedt vandaag een ruime keuze aan porto’s. Martha is gericht op de kwaliteit van de wijnen. Ze zijn gespecialiseerd in de productie van oude Tawny Port en bieden Tawny, Ruby en 10, 20, 30 en 40 jaar oude Port aan. website Martha |