Wijnreis Bourgogne 2016:
We vertrekken vrijdag 22 april om 06:00 stipt bij Bussen Braux - Affligem
Reisbrochure Bourgogne 2016
- Geografisch inzicht en onze reisroutes
- Deelnemerslijst wijnreis Bourgogne 2016
- Druivensoorten in de Bourgogne
- Degustatie specialiteiten
- Enkele weetjes & algemene info over Bourgogne
- Bestellingenbon wijnreis 2016 domaine de la motte (eerste proeverij - vrijdag)
- Bestellingenbon wijnreis 2016 domaine Fournier (tweede proeverij - vrijdag)
- Bestellingenbon wijnreis 2016 domaine Mallard (derde proeverij - zaterdag)
- Bestellingenbon wijnreis 2016 Denise en François Clair (vierde proeverij - zaterdag)
- bestellingenbon wijnreis 2016 Domaine Philippe Milan et fils (vijfde proevrij - zaterdag)
- Bestellingenbon Champagne Boever (zesde proeverij - zondag)
Informatie over de wijndomeinen (met dank aan Bart)
linken naar Wijndomeinen
- Domaine de la Motte (eerste proeverij - vrijdag)
- Domaine Jean Fournier (tweede proeverij - vrijdag)
- Domaine Mallard (derde proeverij - zaterdag)
- Denise en François Clair, Saint Aubin (vierde proeverij - zaterdag)
- Impressie van James May (Presentator Top Gear) die langsgaat bij champagne huis Pierre Boever
De Bourgogne streek
Reisroutes
Route naar onze eerste proeverij: Domaine De La Motte
De reisroute van dag 1 via google maps
De reisroute van dag 2
De reisroute van dag 2 via google maps
Zondag: route van hotel naar champagne huis Pierre Boever
De druivesoorten
Chardonnay :
Deze druif is afkomstig uit de Bourgogne zelf. Alle betere witte Bourgognes worden ervan gemaakt.
Kenmerkend voor een chardonnaywijn is een aroma van tropisch fruit, maar hier geven
de wijnen vaak ook andere impressies, door de invloed van de bodem en het gebruik van eiken vaten.
Pinot Noir:
Wat in de Bourgogne de Chardonnay is voor de witte wijn, is de Pinot Noir voor de rode wijn.
Alle grote rode Bourgognes worden ervangemaakt. De druif geeft tamelijk elegante, zachte, toegankelijke,
vaak jong alcharmante wijnen. Dikwijls hebben ze een aroma dat een verrukkelijke combinatie kan zijn
van florale tonen en fruitige tonen. Ook dat aroma wordt beinvloed door zaken als bodem en eventuele lagering in houten vaten.
Gamay:
Dit is de kenmerkende druif voor de Beaujolais. Alle beaujolais wordt ervan gemaakt. Karakteristiek is een
soepele, frisse smaak meteen aroma van van kleine rode vruchtjes. De druif wordt ook in andere delen van
de Bourgogne verbouwd, vooral in de Maconnais. De druif wordt ook gebruikt in de Bourgogne Passetoutgrains,
die in de hele Bourgogne wordt gemaakt en bestaat uit twee-derde Gamay en één derde Pinot Noir.
Aligoté:
De vierde meest verbouwde druif is de witte Aligoté, die verwerkt wordt tot Bourgogne Aligoté.
Vroeger was het een schrale, zure wijn, maar tegenwoordig smaakt hij meestal sappig, fruitig en charmant.
Enkele van de beste soorten komen uit de Chablis en de Hautes Côtes.
Andere variëteiten:
Pinot Blanc, Pinot Beurot (zachte, aromatische wijnen) en de verwante pinot gris, de sauvignon blanc
(Sauvignon de St. Bris) alsmede de eenvoudige witte druiven Sacy en Melon de Bourgogne.
Additionele blauwe druiven zijn de César en de Tressot.
- salade beaujolaise met spekjes en kippelevertjes
- oeufs en meurette (eieren gepocheerd in rode wijn)
- kikkerbilletjes
- jambon persillé (stukken ham in een witte-wijn-gelei met peterselie en knoflook
- escargots de Bourgogne
- andouilettes (worsten)
- verschillende variaties van coq au vin
- poulet de bresse à la crème
- bœuf bourgignon ( rundsvlees bereid in rode wijn met ui, spekjes, champignons
- jambon à la lie de vin (ham gesmoord in het wijnbezinksel dat bij de gisting ontstaat)
- lapin rôti (met mosterd)
- rable de lièvre (hazerug)
- sanglier en marcassin
- De Belgen zijn de vierde grootste Bourgogneverbruikers ter wereld zijn, na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan ( cijfers 2015). En deze cijfers houden weliswaar geen rekening met de flessen die menig Belg, tijdens zijn passage naar het zuiden, rechtstreeks aankoopt bij de wijnbouwer.
- De Bourgondische wijngaarden strekken zich uit over een lengte van 300 km.
- Na de Franse Revolutie werden de gronden van de religieuze en wereldse machthebbers verdeeld onder de bevolking en daarna door erfrecht nog verder verbrokkeld. Dit maakt dat er bijna geen domeinen zijn van meer dan 25ha. Deze versnippering is het grootst in de Côte d’Or.
- De Beaujolais wordt bij de Bourgogne gerekend, maar ligt voor een zeer groot deel in het departement Rhone.
- Wijnjaren evaluatie rode Bourgogne
Algemene info over Bourgogne (LET OP: Interessant document maar groot bestand! neemt tijd voor te downloaden)